La Borneman

Agenda 2019

Houtstook workshop - Herfst

! VOL !

21-26 oktober 2019

Voor deze houtstook workshop breng je je biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken glazuren en houtstoken. 
Deze week valt tijdens de herfstvakantie van regio Noord en Midden en in de week voor het Stookfestijn Grands Feux 2019. We zien hoe andere keramisten de voorbereidingen op hun houtstook treffen.

Herfst Zoutstook - Grands Feux 2019

26-31 oktober 2019

Bij deze speciale stookworkshop breng je je biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken klaarmaken voor de zoutstook. Zout geeft een ongeëvenaard effect, zeker in combinatie met reliëf in het werk. Verder leer je veel over de houtoven en hoe die te stoken en de verschillen met andere soorten houtovens. 
Deze week valt tijdens de Grands Feux 2019, zodat je de hele week houtovens en hun stokers in werking kunt bewonderen.

Agenda 2020

Maak&Stook Weken

20 juni - 3 juli 2020

Tijdens deze 2-weekse workshop word je ondergedompeld in wonen en werken in een keramiekdorp ten midden van de wijnvelden en bossen. Je werkt de eerste week in een goed uitgerust en licht atelier, begeleid door mij, waar ik je verder kan helpen met je werk, je (draai)technieken en hoe het werk af te maken. De tweede week stoken we het gemaakte werk in de houtoven. Ervaring met klei en/of stoken is niet nodig.

Zomer Zoutstook

16-21 augustus 2020

Bij de zoutstook workshop breng je het speciaal voor de zoutoven gemaakte en biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken glazuren en houtstoken. Vooraf en tijdens de workshop krijg je informatie over de beste klei, werkwijzen en engobes om maximaal resultaat te halen. 
Deze stook vindt plaats in 1 van de laatste weken van de zomervakantie. 

Glazuurworkshop

Datum nader te bepalen

Lijkt het je wat zelf glazuren te maken? Maar denk je ook: “daar moet ik een prof. scheikunde voor zijn”? 
Ontdek dan in deze week op een relaxte manier de basis van glazuren ontwikkelen. 
Na deze week heb je je favoriete testmethodiek, een heel aantal werkzame recepten en weet je wat je verder wilt onderzoeken.

Herfst Houtstook

19-24 oktober 2020

Voor deze houtstook workshop breng je jouw biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken glazuren en houtstoken. 
Deze week valt tijdens de herfstvakantie van regio Noord en Midden en in de week voor het Stookfestijn Grands Feux 2020. We zien hoe andere keramisten de voorbereidingen op hun houtstook treffen.

Herfst Zoutstook - Grands Feux

24-29 oktober 2020

Bij deze speciale stookworkshop breng je het biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken klaarmaken voor de zoutstook. Zout geeft een ongeëvenaard effect, zeker in combinatie met reliëf in het werk. Verder leer je veel over de houtoven en hoe die te stoken en de verschillen met andere soorten houtovens. 
Deze week valt tijdens de Grands Feux 2020, zodat je de hele week houtovens en hun stokers in werking kunt bewonderen.

Workshop op Aanvraag

Datum nader te bepalen

Je wilt graag een workshop doen, maar wat je wilt, staat er niet bij. Neem dan contact met me op en we gaan kijken wat er allemaal mogelijk is. 
Om je wat ideeën te geven: een stook op lage(re) temperatuur; een individuele stook voor je (grotere) werk; een andere datum; in 1 week maken & stoken (ipv 2); een workshop op maat voor jou en je vriend(inn)en. Er is niet veel te gek, dus kom maar op!

Het Atelier en de Tuin

Het atelier en het huis staan in een grote en een beetje verborgen tuin in het midden van La Borne. Je komt binnen via een lange oprit waarna het huis je verwelkomt. 
Het atelier is ruim, voorzien van meerdere draaischijven, een platenwals en werktafels waaraan je goed kunt werken.
In de tuin en bij de houtoven kun je ook werken, als je je wilt laven aan het groen om je heen. 
Er zijn verschillende fijne plekken in de tuin om te zitten, te eten en te relaxen en als je op het goede moment komt zijn er frambozen, aardbeien en bramen om van te snoepen. In het najaar geven de verschillende bomen hun vruchten, waaronder de walnoot die met luid geraas zijn kroost op het ovenhok laat vallen.
De plek waar we in ieder geval naartoe trekken is de houtoven, want er gaat gestookt worden. In 2017 gezet, en inmiddels goed ingestookt, staat de houtoven geduldig te wachten tot wij ons goed erin zetten.

De Houtoven

De houtoven is in 2017 gebouwd en in gebruik genomen. Het is een Fast Fire ontwerp van Fred Olsen. Ik heb voor dit model gekozen omdat het snel te stoken is, efficiënt met hout omgaat en de gewenste effecten geeft. De oven is gebouwd met lichtgewicht/isolatie stenen aan de binnenkant en zware stenen aan de buitenkant. Hij wordt gestookt op dunne latten. In La Borne is dit grotendeels afval van het wijnvaten maken; het hout waarop we stoken is eiken. Voor de variatie gebruik ik ook wel panlatten; dit heeft een zichtbaar ander effect.

Ovenkarakteristieken:
Naam: RaviSel
Type: Olsen Fast Fire
Volume: 350 liter (80 x 50 x 90 cm)
Stooktijd tot 1280°: 9-12 uur (houtstook), 12-15 uur (zoutstook)
Verbruik: ½ tot ¾ m3 hout, inclusief voorwarmen

La Borne en Omgeving

La Borne is een echt pottenbakkersdorp, waar uitzonderlijk veel keramisten met hout stoken. Aangetrokken door de unieke ambiance zijn in de omgeving van La Borne ruim 70 keramisten gevestigd, komend uit de hele wereld. Een aantal van de keramisten zijn verenigd in de Association Céramique La Borne (ACLB). Het Centre Céramique Contemporaire La Borne (CCCLB) stelt het werk van de leden van de ACLB ten toon, en nodigt (beroemde) keramisten uit voor haar wisselende exposities. 

Naast het werk wat te zien is bij de keramisten en het Centre is er nog de nodige keramiek te zien in het Pottenbakkersmuseum in het oude kerkje, en in het Museum Vassil Ivanov, allemaal op loopafstand. Iets buiten het dorp is de befaamde Cathedrale de Linard, gebouwd door Jean Linard.

Na al het kijken en voelen is het tijd om de andere zintuigen te verwennen met brood of wat anders lekker van de plaatseljke boulangerie, lekkernijen van l’Epicerie, heerlijk eten bij een van de plaatselijke restaurantjes, of misschien heb je wel een fijn flesje wijn gehaald bij een van de wijnboeren in de omgeving.. Proost!

FAQ

Wat is inbegrepen in de prijs?

Bij werkweken: De cursus, de klei, het gebruik van de draaischijf/werkplek en het gereedschap, glazuur en het stoken. Plus lunch, koffie, thee en fris.
Bij stookweken: De cursus, het glazuur en het stoken. Plus lunch, koffie, thee en fris.

Wordt alles gebakken?

Experimenteer er op los; we recyclen veel. Je mooiste stukken bakken we in de houtoven.
Houd er rekening mee dat je de ruimte in de oven deelt met de andere deelnemers. Als je erg grote stukken hebt of maakt, neem dan even vooraf contact met me op.
De glazuurworkshop maakt gebruik van de elektrische oven en de gasoven.

Hoe groot zijn de groepen?

De maximale groepsgrootte van werkweken is 6 personen; zo heeft iedereen genoeg plek in het atelier en in en om de oven om lekker te kunnen werken. Het minimum aantal mensen voor de werkweken is 4.

De maximale groepsgrootte voor de stookworkshops is 4 personen; zo heeft iedereen lekker veel plek in de oven en kan iedereen echt stoken. Het minimum aantal mensen is 3 voor de stookworkshops.

De glazuurworkshop is voor 4 tot 8 personen.

Wat moet ik meenemen?

Er is (stook)gereedschap, handschoenen voor tijdens de stook en er zijn handdoeken voor klei- en glazuurhanden, maar je kunt natuurlijk je eigen gereedschap meenemen. Neem in ieder geval werkkleding en/of een schort mee. Bij stookworkshops neem je natuurlijk ook je werk mee!

Wanneer moet ik betalen?

Nadat je een bevestiging van je inschrijving hebt ontvangen, dien je een aanbetaling van €75,- per persoon over te maken.
Het resterende bedrag kun je twaalf weken voor cursusaanvang overmaken.

Ik heb dieetwensen.

Alle maaltijden zijn vegetarisch. Mocht je een andere dieetwens, een allergie of een intolerantie hebben, geef het dan alsjeblieft meteen door als je je inschrijft, dan kunnen we even overleggen. 

Hoe zit het met verblijf?

Het verblijf regel je zelf. Immers, zoveel mensen, zoveel wensen. Ik heb een overzicht van verblijven voor je, en ik kan je helpen met boeken als gewenst.

Kan ik bij je kamperen?

Helaas, op dit moment is het sanitair daar niet op afgestemd. Ik hoop dit op termijn aan te kunnen bieden.

Ik wil graag met m'n gezin komen.

De workshops zijn voor volwassen deelnemers en tijdens het werken in het atelier en tijdens het stoken is het belangrijk dat er geconcentreerd gewerkt kan worden. Vanwege het risico voor kinderen kunnen zij niet op onze werkplekken komen. Partners en kinderen die niet deelnemen aan de cursus, maar wel graag meelunchen, zijn (tegen een kleine vergoeding) welkom.

Ik ben zelf docent; kan ik met mijn cursisten komen?

Jazeker, leuk zelfs! Neem even contact met me op.

Ik wil graag met een groep buiten de al geplande workshops om komen; kan dat?

Waarschijnlijk wel; als je contact met me opneemt, dan zoeken we in onze agenda’s naar een goede datum.