Workshops
Agenda 2025
27 april t/m 2 mei: Zorgeloze Zoutstook – Zoutstoken in de meivakantie
2 t/m 11 juli: Vuur & Vaardigheid – 10-daagse draai- en houtstookworkshop
13 t/m 18 juli: Zilte Zomerstook – Zoutstoken in de vroege zomervakantie
24 t/m 29 augustus: Zomerse Zoutstook – Zoutstoken in de late zomervakantie
Verder kun je bij me terecht voor glazuurles en individuele draaiclinics. Meer informatie over alle workshops vind je hieronder.
En wil je op de hoogte blijven van mijn activiteiten? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Informatie Workshops
Zoutstook Workshops
Bij de zoutstook workshops breng je je biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken slibben, glazuren en zoutstoken. Vooraf en tijdens de workshop krijg je informatie over de beste klei en werkwijzen om maximaal resultaat te halen.
De stook vindt plaats in de NinaSel oven en duurt 5 dagen. Ga dit vurige avontuur aan en laat je verrassen door de schoonheid van zout!
Zo 18.00 uur: Ontvangst met een hapje en een drankje.
Ma: Glazuren en op propjes zetten.
Di: Oven inladen en voorstoken.
Wo: Stook.
Do: Excursies; we gaan ’s middags bij diverse keramisten en ovens langs.
Vr: Overdag ben je vrij en heb je ruim de tijd om rond te kijken in en om La Borne. Om 17.00 uur starten we met uitladen van de oven, waarna we opruimen en nabespreken.
Tussen de bedrijven door is er tijd om in La Borne rond te kijken en de keramisten, het Centre en/of de musea te bezoeken.
Inclusief lunches maandag t/m woensdag; avondeten bij de voorstook; thee, koffie en fris.
Exclusief overnachtingen. Ik heb een lijst met verblijven samengesteld die je bij inschrijving toegestuurd krijgt.
Data
Zorgeloze Zoutstook: 27 april t/m 2 mei 2025
Zilte Zomerstook: 13 t/m 18 juli 2025
Zomerse Zoutstook: 24 t/m 29 augustus 2025
€575,-
Draai- en Stookworkshop
Voor het eerst organiseren Ingeborg Kleijnjan en ik een 10-daagse draai- en stookworkshop!
Speciaal voor deze workshop wordt het atelier verbouwd tot een heuze draaiworkshop. Hier heb je 4 dagen de tijd om de mooiste dingen te maken, begeleid door Ingeborg. Laat je inspireren door La Borne en z’n keramisten! Na het draaien kun je even uitblazen, terwijl de stukken drogen, waarop we vervolgens ons gaan voorbereiden op de houtstook. Kom proeven, genieten, maken, stoken, samenzijn: voed je vuur en doe nieuwe vaardigheden op!
Wo 18.00 uur: Ontvangst met een hapje en een drankje.
Do-Zo: Draaien.
Ma: Droogdag.
Di: Glazuren.
Wo: Oven inladen en voorstoken.
Do: Stook.
Vr: Excursies; we gaan ’s middags bij diverse keramisten en ovens langs. Daarna laden we de oven uit, waarna we opruimen en nabespreken. Slotdiner.
Tussen de bedrijven door is er tijd om in La Borne rond te kijken en de keramisten, het Centre en/of de musea te bezoeken.
Inclusief lunch en diner tijdens de werk- en stookdagen; thee, koffie en fris.
Exclusief overnachtingen. Ik heb een lijst met verblijven samengesteld die je bij inschrijving toegestuurd krijgt.
Glazuurcursus
Online - elk moment beginnen
Lijkt het je wat zelf glazuren te maken? Maar denk je ook: “daar moet ik een prof. scheikunde voor zijn”?
Ontdek dan, in de online cursus, op een relaxte manier de basis van glazuren ontwikkelen, in je eigen werkplaats met je eigen oven.
Na deze online cursus heb je je favoriete testmethodiek, een heel aantal werkzame recepten en weet je wat je verder wilt onderzoeken en hoe je dat kunt doen.
Bij de online cursus krijg je elke week een stuk uitleg en huiswerkopdrachten. Zo bouw je langzaam, maar zeer zeker je glazuurkennis op. Om de 3 lessen is er een online overleg waarbij we je resultaten bespreken en de route voor het vervolgonderzoek uitzetten. Het is dus een online cursus op maat. We focussen ons op het steengoedgebied (1220 graden en hoger) op jouw temperatuur, je hebt zelf een oven en een nauwkeurige weegschaal en natuurlijk zin om aan de slag te gaan!
Na 10 lessen en 4 evaluaties heb jij een stevige basis voor je eigen glazuren, enkele glazuren die al werken en een goed idee waar je verder aan wilt werken.
Deze cursus kun je individueel volgen, maar ook als groepje. De evaluaties zijn in principe 1-op-1.
Draaiclinic
La Borne of op locatie - datum samen te bepalen
Ben jij ook toe aan je next level qua draaien?
Of je nog maar even draait of al een tijdje; soms loop je ergens op vast. Wil jij beter optrekken, lichter draaien, groter draaien, series maken, oren trekken en zetten of heel iets anders? Laat mij je verder op weg helpen met een heuse draaiclinic. In 1 tot 3 dagdelen pakken we je vragen aan, in la Borne, of eventueel op locatie, zodat jij met nieuwe technieken en inzichten naar huis kunt!
Vooraf bespreken we je leerdoelen en bepalen we hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt en waar de clinic plaats gaat vinden. Omdat de clinic helemaal op jouw leerwens op maat gemaakt wordt, ga ik uit van een dagdeeltarief, waarbij je per dagdeel 1 sessie met mij hebt van 2 uur en de rest van het dagdeel kunt gebruiken om verder te oefenen. Ook kun je een extra dagdeel om te oefenen (dus zonder begeleiding) boeken.
De clinic kan in combinatie met een stookworkshop geboekt worden.
Mocht je vragen hebben of willen boeken: klik dan vooral op de Contact knop!
Wat zeggen anderen?
Het Atelier en de Tuin
Het atelier en het huis staan in een grote en een beetje verborgen tuin in het midden van La Borne. Je komt binnen via een lange oprit waarna het huis je verwelkomt.
Het atelier is ruim, voorzien van meerdere draaischijven, een platenwals en werktafels waaraan je goed kunt werken.
In de tuin en bij de houtovens kun je ook werken, als je je wilt laven aan het groen om je heen.
Er zijn verschillende fijne plekken in de tuin om te zitten, te eten en te relaxen en als je op het goede moment komt zijn er frambozen, aardbeien en bramen om van te snoepen. In het najaar geven de verschillende bomen hun vruchten, waaronder de walnoot die met luid geraas zijn kroost op het ovenhok laat vallen.
Achterin de tuin staan de houtovens; RaviSel en EtinSel. In 2017 en 2022 gezet, voor houtstook en zoutstook respectievelijk, staan de houtovens geduldig te wachten tot wij ons goed erin zetten.
De Houtovens
RaviSel
Deze houtoven is in 2017 gebouwd en in gebruik genomen. Het is een Phoenix / Fast Fire ontwerp van Fred Olsen. Ik heb voor dit model gekozen omdat het snel te stoken is, efficiënt met hout omgaat en de gewenste effecten geeft. De oven is gebouwd met lichtgewicht/isolatie stenen aan de binnenkant en zware stenen aan de buitenkant. Hij wordt gestookt op dunne latten. In La Borne is dit grotendeels afval van het wijnvaten maken; het hout waarop we stoken is eiken. Voor de variatie gebruik ik ook wel panlatten van vuren; dit heeft een zichtbaar ander effect.
Ovenkarakteristieken:
Type: Olsen Phoenix / Fast Fire
Volume: 360 liter (80 x 50 x 90 cm)
Stooktijd tot 1280°: 9-12 uur
Verbruik: ½ tot ¾ m3 hout, inclusief voorwarmen
NinaSel
Deze houtoven is in 2021/2022 gebouwd en in 2022 in gebruik genomen. Het is hetzelfde ontwerp als RaviSel, maar dan specifiek geschikt gemaakt voor zoutstoken. De oven is gebouwd met vuurvaste (zware) stenen aan de binnenkant en holle stenen aan de buitenkant. Ze wordt gestookt op dunne latten. NinaSel is een stuk zwaarder. Dit helpt met de bestendigheid tegen zout, maar de stook duurt langer en ze koelt langzamer af. De zoutstook workshops duren daarom iets langer.
Ovenkarakteristieken:
Type: Olsen Phoenix / Fast Fire
Volume: 360 liter (80 x 50 x 90 cm)
Stooktijd tot 1300°: 15-18 uur
Verbruik: circa 1 m3 hout, exclusief voorwarmen
La Borne en Omgeving
La Borne is een echt pottenbakkersdorp, waar uitzonderlijk veel keramisten met hout stoken. Aangetrokken door de unieke ambiance zijn in de omgeving van La Borne ruim 80 keramisten gevestigd, komend uit de hele wereld. Een aantal van de keramisten zijn verenigd in de Association Céramique La Borne (ACLB). Het Centre Céramique Contemporaire La Borne (CCCLB) stelt het werk van de leden van de ACLB ten toon, en nodigt (beroemde) keramisten uit voor haar wisselende exposities.
Naast het werk wat te zien is bij de keramisten en het Centre is er nog de nodige keramiek te zien in het Pottenbakkersmuseum in het oude kerkje, die ook een deel van de collectie van Vassil Ivanov laat zien; allemaal op loopafstand. Iets buiten het dorp is de befaamde Cathedrale Linard, gebouwd door Jean Linard. Deze is in 2022 heropend. Op deze bijzondere plek kun je nu ook genieten van een hapje en een drankje.
Na al het kijken en voelen is het tijd om de andere zintuigen te verwennen met een baguette of wat anders lekker van de plaatseljke boulangerie, lekkernijen van l’Epicerie, heerlijk eten bij een van de plaatselijke restaurantjes, of misschien heb je wel een fijn flesje wijn gehaald bij een van de wijnboeren in de omgeving.. Proost!
FAQ
Wat is inbegrepen in de prijs?
Bij stookweken: De workshop, het glazuur en het stoken. Plus lunch, koffie, thee en fris.
Bij werkweken: De workshop/cursus, de steengoedklei (geen porselein), het gebruik van de draaischijf/werkplek en het gereedschap, glazuur en het stoken. Plus lunch, diner, koffie, thee en fris.
Wordt alles gebakken?
Stook workshops: Houd er rekening mee dat je de ruimte in de oven deelt met de andere deelnemers en dat het belangrijk is dat de vlam goed kan passeren. Als je experimentele, grote of platte stukken hebt of maakt, neem dan even vooraf contact met me op.
Werkweken: Experimenteer er op los; we recyclen veel. Je mooiste stukken bakken we.
De glazuurworkshop maakt gebruik van de elektrische oven en eventueel de gasoven.
Hoe groot zijn de groepen?
Om te zorgen dat er voor iedereen ruimte en aandachts is, zijn de groepen klein.
De stookworkshops zijn voor 4-6 personen.
De werkweken zijn voor 5-8 personen.
De glazuurworkshop is voor 4-8 personen.
De workshop kan 2 maanden voor aanvang geannuleerd worden als er niet genoeg aanmeldingen zijn.
Wat moet ik meenemen?
Er is (stook)gereedschap, handschoenen voor tijdens de stook en er zijn handdoeken voor klei- en glazuurhanden, maar je kunt natuurlijk je eigen gereedschap meenemen. Neem in ieder geval werkkleding en/of een schort mee. Bij stookworkshops neem je natuurlijk ook je werk mee!
Wanneer moet ik betalen?
Om je inschrijving definitief te maken, dien je een aanbetaling van €100,- per persoon over te maken. De details hiervan staan in de mail die je krijgt na inschrijving. Je krijgt uiterlijk 2 maanden voor de workshop een factuur toegestuurd voor het resterende bedrag.
Ik heb dieetwensen.
Alle maaltijden zijn vegetarisch. Mocht je een andere dieetwens, een allergie of een intolerantie hebben, geef het dan alsjeblieft meteen door als je je inschrijft, dan kunnen we even overleggen.
Hoe zit het met verblijf?
Het verblijf regel je zelf. Immers, zoveel mensen, zoveel wensen. Ik heb een overzicht van verblijven voor je, en ik kan je helpen met boeken als gewenst.
Kan ik bij je kamperen?
Helaas, op dit moment is het sanitair daar niet op afgestemd. Ik hoop dit op termijn aan te kunnen bieden.
Ik wil graag met m'n gezin komen; kan dat?
De workshops zijn voor volwassen deelnemers. Vanwege het risico voor kinderen kunnen zij niet (zonder begeleiding) op onze werkplekken komen. Partners en kinderen die niet deelnemen aan de workshop, maar wel graag meelunchen, zijn (tegen een kleine vergoeding) welkom.
Een andere mogelijkheid is een workshop speciaal voor je gezin. Als je dat graag zou willen, neem je contact met me op en we overleggen wanneer dat zou kunnen.
Ik ben zelf docent; kan ik met mijn cursisten komen?
Jazeker, leuk zelfs! Neem even contact met me op.
Ik wil graag met een groep buiten de al geplande workshops om komen; kan dat?
Waarschijnlijk wel; als je contact met me opneemt, dan zoeken we in onze agenda’s naar een goede datum.