Workshops

Houtstook Workshops

Een houtstook workshop is een vurig avontuur! 
Je neemt je biscuitgestookte werk mee naar La Borne om ze vervolgens te glazuren en in de houtoven te bakken. In een avond en een dag brengen we de oven naar cone 9 / 1280°C.
Tijdens het afkoelen van de oven kijken we bij andere keramisten in de omgeving.

Deze  workshop is een ideale combinatie van keramiek, een weekje weg, lekker eten en vuur natuurlijk!

Zoutstook Workshops

Bij een zoutstook workshop dompel je jezelf onder in verrassing en vuur!
Ook nu breng je jouw biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken bedekken met engobes en glazuren. Na het inladen stoken we met hout en zout tot cone 10 om ligt en het werk goed gezouten is. 
Tijdens het afkoelen van de oven bezoeken we andere keramisten.

Een zoutstook workshop is een hartige en hartelijke vakantie: keramiek, inspiratie opdoen, Franse sferen en een heuse zoutstook!

Glazuurcursus

Lijkt het je wat zelf glazuren te maken? Maar denk je ook: “daar moet ik een prof. scheikunde voor zijn”? 
Ontdek dan, in de online cursus, op een relaxte manier de basis van glazuren ontwikkelen. 

Na deze cursus heb je een goede basiskennis, je favoriete testmethodiek, een heel aantal werkzame recepten en weet je wat je verder wilt onderzoeken.

Workshop op Aanvraag

Je wilt graag een workshop doen, maar wat je wilt, staat er niet bij. Neem dan contact met me op en we gaan kijken wat er allemaal mogelijk is.

Om je wat ideeën te geven: een andere datum; een individuele stook voor je (grotere) werk; een stook op lage(re) temperatuur;  in 1 week maken & stoken (ipv 2); een workshop op maat voor jou en je vriend(inn)en. 

Er is niet veel te gek, dus kom maar op!

Draaiclinic

De next level voor je draaien!

Of je nog maar even draait of al een tijdje, soms loop je ergens op vast. Laat mij je verder op weg helpen met een heuse draaiclinic. In 1 tot 3 dagen pakken we het euvel aan, in la Borne of op locatie, zodat jij met nieuwe technieken en inzichten naar huis kunt!

De clinic kan in combinatie met een houtstook of een zoutstook geboekt worden.

Terra Textura

Klaar voor de zoutstook?

Een zoutstook is als rijp op het land: het accentueert alle textuur van je stuk. 

Maar hoe breng je textuur aan? Hoe integreer je het in je werkwijze zodat het onderdeel wordt van jouw handschrift?

In een dagdeel leer je spelenderwijs textuur toe te voegen aan je repertoire als keramist.

Wat zeggen anderen?

Bea, Jacqueline en Rita
Bea, Jacqueline en RitaDeelnemers Workshop op Maat
Lees verder
We hebben een handvorm workshop gevolgd bij Jeltje in 2020 en 2021. Zeer leuke en leerrijke workshop in een leuke omgeving en mooi atelier. Jeltje staat open voor wat onze wensen waren en heeft ons verschillende manieren geleerd om met klei om te gaan, we hebben ondanks we beginnelingen waren mooie resultaten geboekt en zijn met een mooi werk terug naar huis gekeerd. Jeltje is een lieve en geduldige ervaren keramiste.
Dick Holman
Dick HolmanDeelnemer Online Glazuurcursus
Lees verder
Eind 2019 werd ik geraakt door de mooie glazuren van Jeltje Borneman. Ik was inmiddels een paar jaar zoekende en aan het verdwalen in de jungle van mogelijkheden en kennis, maar had behoefte aan coaching en reflectie. Aan Jeltje heb ik in die zin veel gehad. Haar heldere kernachtige lesmateriaal en opdrachten deden precies dat met mij wat ik nodig had. We bespraken tijdens onze afspraken de theorie, mijn praktische resultaten en de nieuwe opdrachten. Jeltje haar enthousiasme, openheid, scherp kritische maar zeer positieve houding op mijn werk als cursist en het echt luisteren naar vragen (ook zaken die buiten het aanbod lagen) vormen echt een heel goed pakket aan coachende vaardigheden. Een pakket dat ik menig enthousiaste keramiekmaker van harte gun.
Kees Kramer
Kees KramerDeelnemer Zoutstook Workshop
Lees verder
De zoutstook vond ik een super-ervaring. Veel geleerd, veel zaken gingen anders dan ik me had voorgesteld (mijn enige ervaring was een raku-oven bouwen en stoken). Een gezellige week en nog gezouten werken mee naar huis. Ook daar ben ik zeer content mee, al kwamen ze er soms weer anders uit dan 'gepland'; maar ja, dat zout he... Het bezoek aan de verschillende keramisten was een leuke onderbreking van de workshop. Dank voor de leuke workshop, met zeer professionele begeleiding en (heerlijke) gastvrijheid op je mooie stek.

Het Atelier en de Tuin

Het atelier en het huis staan in een grote en een beetje verborgen tuin in het midden van La Borne. Je komt binnen via een lange oprit waarna het huis je verwelkomt. 
Het atelier is ruim, voorzien van meerdere draaischijven, een platenwals en werktafels waaraan je goed kunt werken.
In de tuin en bij de houtovens kun je ook werken, als je je wilt laven aan het groen om je heen. 
Er zijn verschillende fijne plekken in de tuin om te zitten, te eten en te relaxen en als je op het goede moment komt zijn er frambozen, aardbeien en bramen om van te snoepen. In het najaar geven de verschillende bomen hun vruchten, waaronder de walnoot die met luid geraas zijn kroost op het ovenhok laat vallen.
Achterin de tuin staan de houtovens; RaviSel en EtinSel. In 2017 en 2022 gezet, voor houtstook en zoutstook respectievelijk, staan de houtovens geduldig te wachten tot wij ons goed erin zetten.

De Houtovens

RaviSel

Deze houtoven is in 2017 gebouwd en in gebruik genomen. Het is een Phoenix / Fast Fire ontwerp van Fred Olsen. Ik heb voor dit model gekozen omdat het snel te stoken is, efficiënt met hout omgaat en de gewenste effecten geeft. De oven is gebouwd met lichtgewicht/isolatie stenen aan de binnenkant en zware stenen aan de buitenkant. Hij wordt gestookt op dunne latten. In La Borne is dit grotendeels afval van het wijnvaten maken; het hout waarop we stoken is eiken. Voor de variatie gebruik ik ook wel panlatten van vuren; dit heeft een zichtbaar ander effect.

Ovenkarakteristieken:
Type: Olsen Phoenix / Fast Fire
Volume: 360 liter (80 x 50 x 90 cm)
Stooktijd tot 1280°: 9-12 uur
Verbruik: ½ tot ¾ m3 hout, inclusief voorwarmen

NinaSel

Deze houtoven is in 2021/2022 gebouwd en in 2022 in gebruik genomen. Het is hetzelfde ontwerp als RaviSel, maar dan specifiek geschikt gemaakt voor zoutstoken. De oven is gebouwd met vuurvaste (zware) stenen aan de binnenkant en holle stenen aan de buitenkant. Ze wordt gestookt op dunne latten. NinaSel is een stuk zwaarder. Dit helpt met de bestendigheid tegen zout, maar de stook duurt langer en ze koelt langzamer af. De zoutstook workshops duren daarom iets langer.

Ovenkarakteristieken:
Type: Olsen Phoenix / Fast Fire
Volume: 360 liter (80 x 50 x 90 cm)
Stooktijd tot 1300°: 15-18 uur
Verbruik: circa 1 m3 hout, exclusief voorwarmen

La Borne en Omgeving

La Borne is een echt pottenbakkersdorp, waar uitzonderlijk veel keramisten met hout stoken. Aangetrokken door de unieke ambiance zijn in de omgeving van La Borne ruim 80 keramisten gevestigd, komend uit de hele wereld. Een aantal van de keramisten zijn verenigd in de Association Céramique La Borne (ACLB). Het Centre Céramique Contemporaire La Borne (CCCLB) stelt het werk van de leden van de ACLB ten toon, en nodigt (beroemde) keramisten uit voor haar wisselende exposities. 

Naast het werk wat te zien is bij de keramisten en het Centre is er nog de nodige keramiek te zien in het Pottenbakkersmuseum in het oude kerkje, die ook een deel van de collectie van Vassil Ivanov laat zien; allemaal op loopafstand. Iets buiten het dorp is de befaamde Cathedrale Linard, gebouwd door Jean Linard. Deze is in 2022 heropend. Op deze bijzondere plek kun je nu ook genieten van een hapje en een drankje.

Na al het kijken en voelen is het tijd om de andere zintuigen te verwennen met een baguette of wat anders lekker van de plaatseljke boulangerie, lekkernijen van l’Epicerie, heerlijk eten bij een van de plaatselijke restaurantjes, of misschien heb je wel een fijn flesje wijn gehaald bij een van de wijnboeren in de omgeving.. Proost!

FAQ

Wat is inbegrepen in de prijs?

Bij stookweken: De workshop, het glazuur en het stoken. Plus lunch, koffie, thee en fris.
Bij werkweken: De workshop/cursus, de steengoedklei (geen porselein), het gebruik van de draaischijf/werkplek en het gereedschap, glazuur en het stoken. Plus lunch, koffie, thee en fris.

Wordt alles gebakken?

Stook workshops: Houd er rekening mee dat je de ruimte in de oven deelt met de andere deelnemers en dat het belangrijk is dat de vlam goed kan passeren. Als je experimentele, grote of platte stukken hebt of maakt, neem dan even vooraf contact met me op.
Werkweken: Experimenteer er op los; we recyclen veel. Je mooiste stukken bakken we.
De glazuurworkshop maakt gebruik van de elektrische oven en eventueel de gasoven.

Hoe groot zijn de groepen?

De maximale groepsgrootte voor de stookworkshops is 6 personen; voor iedereen genoeg plek in de oven en  iedereen kan echt stoken. Het minimum aantal mensen is 4 voor de stookworkshops.

De maximale groepsgrootte van werkweken is 6 personen; zo heeft iedereen genoeg plek in het atelier en in en om de oven om lekker te kunnen werken. Het minimum aantal mensen voor de werkweken is 4.

De glazuurworkshop is voor 4 tot 8 personen.

Wat moet ik meenemen?

Er is (stook)gereedschap, handschoenen voor tijdens de stook en er zijn handdoeken voor klei- en glazuurhanden, maar je kunt natuurlijk je eigen gereedschap meenemen. Neem in ieder geval werkkleding en/of een schort mee. Bij stookworkshops neem je natuurlijk ook je werk mee!

Wanneer moet ik betalen?

Nadat je een bevestiging van je inschrijving hebt ontvangen, dien je een aanbetaling van €75,- per persoon over te maken. Je krijgt daarna een factuur toegestuurd waarop de betalingstermijn staat voor het resterende bedrag.

Ik heb dieetwensen.

Alle maaltijden zijn vegetarisch. Mocht je een andere dieetwens, een allergie of een intolerantie hebben, geef het dan alsjeblieft meteen door als je je inschrijft, dan kunnen we even overleggen. 

Hoe zit het met verblijf?

Het verblijf regel je zelf. Immers, zoveel mensen, zoveel wensen. Ik heb een overzicht van verblijven voor je, en ik kan je helpen met boeken als gewenst.

Kan ik bij je kamperen?

Helaas, op dit moment is het sanitair daar niet op afgestemd. Ik hoop dit op termijn aan te kunnen bieden.

Ik wil graag met m'n gezin komen; kan dat?

De workshops zijn voor volwassen deelnemers. Vanwege het risico voor kinderen kunnen zij niet (zonder begeleiding) op onze werkplekken komen. Partners en kinderen die niet deelnemen aan de workshop, maar wel graag meelunchen, zijn (tegen een kleine vergoeding) welkom.

Een andere mogelijkheid is een workshop speciaal voor je gezin. Als je dat graag zou willen, neem je contact met me op en we overleggen wanneer dat zou kunnen.

Ik ben zelf docent; kan ik met mijn cursisten komen?

Jazeker, leuk zelfs! Neem even contact met me op.

Ik wil graag met een groep buiten de al geplande workshops om komen; kan dat?

Waarschijnlijk wel; als je contact met me opneemt, dan zoeken we in onze agenda’s naar een goede datum.