Agenda 2021

Zilte Zomerstook

26 juni-1 juli 2021

Voor deze zilte zomerstook workshop breng je jouw biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken bedekken met engobes en glazuren, om ze daarna met hout en zout te stoken. 
Naast de stook kijken we ook bij andere keramisten. Deze zomerse workshop is een hartige aftrap van je zomervakantie: inspiratie opdoen in La Borne, lekker eten en een heuse zoutstook!

Hemelse Houtstook

11-16 juli 2021

Voor deze zomerse houtstook workshop breng je jouw biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken glazuren en houtstoken. 
Naast de stook kijken we ook bij andere keramisten. Deze zomerse workshop is een hemels begin van je zomervakantie: inspiratie in en door La Borne, lekker eten en veel plezier rondom het vuur!

Zomerse Zoutstook

22-27 augustus 2021

Voor deze zomerse zoutstook workshop breng je jouw biscuitgestookte werk mee naar La Borne en gaan we deze stukken bedekken met engobes en glazuren, om ze daarna met hout en zout te stoken. 
Naast de stook kijken we ook bij andere keramisten. Deze zomerse workshop is een warm einde van je zomervakantie: heerlijk rondkijken in La Borne, lekker eten en een zomerse zoutstook!

Herfst Houtstook

3-8 oktober 2021

De dagen worden korter, maar zijn nog zeker zacht. Breng jouw biscuitgestookte werk mee naar La Borne en dan gaan we deze stukken glazuren en houtstoken. In een avond en een dag brengen we de oven naar cone 9.
Naast de stook kijken we ook bij andere keramisten. Deze  workshop is het ideale begin van de herfst: nog 1 weekje nazomeren, lekker eten en keramiek en vuur natuurlijk!

Zalige Zoutstook

10-15 oktober 2021

De nachten lengen en worden frisser: het is de ideale tijd om een vuurtje te stoken! Als jij je biscuitgestookte werk meeneemt, dan gaan we het hier met engobes en glazuren bedekken, om ze vervolgens met hout en zout te stoken. 
Verder kijken we rond in de omgeving voor inspiratie voor het volgend avontuur. De blaadjes beginnen te vallen; luidt dit seizoen goed in met een mooie zoutstook!

Workshop op Aanvraag

Datum nader te bepalen

Je wilt graag een workshop doen, maar wat je wilt, staat er niet bij. Neem dan contact met me op en we gaan kijken wat er allemaal mogelijk is. 
Om je wat ideeën te geven: een stook op lage(re) temperatuur; een individuele stook voor je (grotere) werk; een andere datum; in 1 week maken & stoken (ipv 2); een workshop op maat voor jou en je vriend(inn)en. Er is niet veel te gek, dus kom maar op!

Glazuurworkshop

Online en in La Borne

Lijkt het je wat zelf glazuren te maken? Maar denk je ook: “daar moet ik een prof. scheikunde voor zijn”? 
Ontdek dan, online of op locatie, op een relaxte manier de basis van glazuren ontwikkelen. 
Na deze workshop heb je je favoriete testmethodiek, een heel aantal werkzame recepten en weet je wat je verder wilt onderzoeken.

Het Atelier en de Tuin

Het atelier en het huis staan in een grote en een beetje verborgen tuin in het midden van La Borne. Je komt binnen via een lange oprit waarna het huis je verwelkomt. 
Het atelier is ruim, voorzien van meerdere draaischijven, een platenwals en werktafels waaraan je goed kunt werken.
In de tuin en bij de houtoven kun je ook werken, als je je wilt laven aan het groen om je heen. 
Er zijn verschillende fijne plekken in de tuin om te zitten, te eten en te relaxen en als je op het goede moment komt zijn er frambozen, aardbeien en bramen om van te snoepen. In het najaar geven de verschillende bomen hun vruchten, waaronder de walnoot die met luid geraas zijn kroost op het ovenhok laat vallen.
De plek waar we in ieder geval naartoe trekken is de houtoven, want bij de meeste workshops gaat er gestookt worden. In 2017 gezet, en inmiddels goed ingestookt, staat de houtoven geduldig te wachten tot wij ons goed erin zetten.

De Houtoven

De houtoven is in 2017 gebouwd en in gebruik genomen. Het is een Fast Fire ontwerp van Fred Olsen. Ik heb voor dit model gekozen omdat het snel te stoken is, efficiënt met hout omgaat en de gewenste effecten geeft. De oven is gebouwd met lichtgewicht/isolatie stenen aan de binnenkant en zware stenen aan de buitenkant. Hij wordt gestookt op dunne latten. In La Borne is dit grotendeels afval van het wijnvaten maken; het hout waarop we stoken is eiken. Voor de variatie gebruik ik ook wel panlatten van vuren; dit heeft een zichtbaar ander effect.

Ovenkarakteristieken:
Naam: RaviSel
Type: Olsen Fast Fire
Volume: 360 liter (80 x 50 x 90 cm)
Stooktijd tot 1280°: 9-12 uur (houtstook), 12-15 uur (zoutstook)
Verbruik: ½ tot ¾ m3 hout, inclusief voorwarmen

La Borne en Omgeving

La Borne is een echt pottenbakkersdorp, waar uitzonderlijk veel keramisten met hout stoken. Aangetrokken door de unieke ambiance zijn in de omgeving van La Borne ruim 70 keramisten gevestigd, komend uit de hele wereld. Een aantal van de keramisten zijn verenigd in de Association Céramique La Borne (ACLB). Het Centre Céramique Contemporaire La Borne (CCCLB) stelt het werk van de leden van de ACLB ten toon, en nodigt (beroemde) keramisten uit voor haar wisselende exposities. 

Naast het werk wat te zien is bij de keramisten en het Centre is er nog de nodige keramiek te zien in het Pottenbakkersmuseum in het oude kerkje, en in het Museum Vassil Ivanov, allemaal op loopafstand. Iets buiten het dorp is de befaamde Cathedrale de Linard, gebouwd door Jean Linard.

Na al het kijken en voelen is het tijd om de andere zintuigen te verwennen met brood of wat anders lekker van de plaatseljke boulangerie, lekkernijen van l’Epicerie, heerlijk eten bij een van de plaatselijke restaurantjes, of misschien heb je wel een fijn flesje wijn gehaald bij een van de wijnboeren in de omgeving.. Proost!

FAQ

Wat is inbegrepen in de prijs?

Bij werkweken: De cursus, de steengoedklei (geen porselein), het gebruik van de draaischijf/werkplek en het gereedschap, glazuur en het stoken. Plus lunch, koffie, thee en fris.
Bij stookweken: De cursus, het glazuur en het stoken. Plus lunch, koffie, thee en fris.

Wordt alles gebakken?

Experimenteer er op los; we recyclen veel. Je mooiste stukken bakken we in de houtoven.
Houd er rekening mee dat je de ruimte in de oven deelt met de andere deelnemers. Als je erg grote stukken hebt of maakt, neem dan even vooraf contact met me op.
De glazuurworkshop maakt gebruik van de elektrische oven en de gasoven.

Hoe groot zijn de groepen?

De maximale groepsgrootte van werkweken is 6 personen; zo heeft iedereen genoeg plek in het atelier en in en om de oven om lekker te kunnen werken. Het minimum aantal mensen voor de werkweken is 4.

De maximale groepsgrootte voor de stookworkshops is 6 personen; voor iedereen genoeg plek in de oven en  iedereen kan echt stoken. Het minimum aantal mensen is 3 voor de stookworkshops.

De glazuurworkshop is voor 4 tot 8 personen.

Wat moet ik meenemen?

Er is (stook)gereedschap, handschoenen voor tijdens de stook en er zijn handdoeken voor klei- en glazuurhanden, maar je kunt natuurlijk je eigen gereedschap meenemen. Neem in ieder geval werkkleding en/of een schort mee. Bij stookworkshops neem je natuurlijk ook je werk mee!

Wanneer moet ik betalen?

Nadat je een bevestiging van je inschrijving hebt ontvangen, dien je een aanbetaling van €75,- per persoon over te maken. Je krijgt daarna een factuur toegestuurd waarop de betalingstermijn staat voor het resterende bedrag.

Ik heb dieetwensen.

Alle maaltijden zijn vegetarisch. Mocht je een andere dieetwens, een allergie of een intolerantie hebben, geef het dan alsjeblieft meteen door als je je inschrijft, dan kunnen we even overleggen. 

Hoe zit het met verblijf?

Het verblijf regel je zelf. Immers, zoveel mensen, zoveel wensen. Ik heb een overzicht van verblijven voor je, en ik kan je helpen met boeken als gewenst.

Kan ik bij je kamperen?

Helaas, op dit moment is het sanitair daar niet op afgestemd. Ik hoop dit op termijn aan te kunnen bieden.

Ik wil graag met m'n gezin komen; kan dat?

De workshops zijn voor volwassen deelnemers. Vanwege het risico voor kinderen kunnen zij niet (zonder begeleiding) op onze werkplekken komen. Partners en kinderen die niet deelnemen aan de cursus, maar wel graag meelunchen, zijn (tegen een kleine vergoeding) welkom.

Een andere mogelijkheid is een workshop speciaal voor je gezin. Als je dat graag zou willen, neem je contact met me op en we overleggen wanneer dat zou kunnen.

Ik ben zelf docent; kan ik met mijn cursisten komen?

Jazeker, leuk zelfs! Neem even contact met me op.

Ik wil graag met een groep buiten de al geplande workshops om komen; kan dat?

Waarschijnlijk wel; als je contact met me opneemt, dan zoeken we in onze agenda’s naar een goede datum.